Lid worden

De NGA is er voor Nederlandse galeries. Professionele galeries die minimaal twee jaar een galerie hebben, minimaal zes beeldende kunsttentoonstellingen per jaar organiseren in een daarvoor uitgeruste ruimte en minimaal drie dagen per week open zijn, kunnen een aanvraag voor het lidmaatschap indienen. Voor professionele galeries die korter dan twee jaar bestaan, is er de mogelijkheid een aspirant-lidmaatschap aan te vragen.

Neem contact met ons op

Nieuws

Nieuws overzicht

Onderzoek Galeriesector 2021

01.01.2022

Nederlandse kunstmarkt krijgt klappen maar blijft overeind

 Dit constateert de Nederlandse Galerie Associatie (NGA), die samen met de Nederlandse Vereniging van Kunstbeurzen enquêteonderzoek deed onder galeries, kunstbeurzen en kunstkopers. Periodiek peilt de NGA de markt voor beeldende kunst. In 2017 werd voor het laatst een dergelijke peiling gedaan. In 2021 is de behoefte om de stand van zaken te onderzoeken des te groter, gezien de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie en de daarop volgende maatregelen voor de gehele kunstmarkt. Om die reden is het onderzoek ditmaal breder opgezet: voor het eerst wordt ook verslag gedaan van de ontwikkelingen bij de kunstbeurzen.

 Het onderzoek legt bloot hoe de sector de afgelopen twee jaar een flinke klap heeft gekregen. Zo daalde de omzet van galeries gemiddeld met 23% en halveerde de werkgelegenheid bij de kunstbeurzen tussen 2019 en 2020. Minder nieuwe galeries openden hun deuren zodat de gemiddelde leeftijd van galeries omhoog schoot van 16 jaar in 2017 naar 22 jaar in 2020.

 Tegelijkertijd blijkt dat niet iedereen evenredig is geraakt – kunstkopers bleven actief en een deel van de bevraagde galeries en beurzen kon gebruik maken van generieke steunmaatregelen.

 De lockdowns versnelden de digitalisering van de kunstmarkt: de online omzet van galeries steeg van 15% in 2019 naar 26% in 2020. Ruim 22% van de kopers heeft tijdens de pandemie meer kunst online gekocht. Een vijfde kocht voor de eerste keer iets via een digitaal kanaal.

Download het onderzoeksrapport hier