Algemeen

Akademieprijs Astronomie en Kunst voor Roland Schimmel

Door 15/09/2015juli 17th, 2020No Comments

De door de NGA genomineerde kunstenaar Roland Schimmel heeft de Akademieprijs Astronomie en Kunst gewonnen.

Deze nominatie kwam tot stand via een procedure met een oproep volgens welke alle NGA-galeries een voorstel konden doen, waarvan het gevolg 11 inzendingen waren. Het bestuur vroeg een externe onafhankelijke jury bestaande uit Wim van der Beek, Michiel Morel en Michiel Hogenboom om hieruit een keuze te maken en deze toe te lichten.

Roland Schimmel heeft de prijs op 11 september 2015 in de Oude Sterrewacht in ontvangst genomen, Kaiserstraat 63 / Sterrenwachtlaan 11, Leiden. Daar is van 11 september tot 2 oktober een expositie gewijd aan zijn werk en dat van andere voor de Akademieprijs genomineerde kunstenaars.

 

Persbericht KNAW

Kunstenaar Roland Schimmel wint met zijn werk Zwarte Zon uit 2010 de eerste Akademieprijs voor Astronomie en Kunst. De prijs, een bedrag van 5000 euro, is ingesteld door de KNAW en de Akademie van Kunsten en bestemd voor een kunstenaar die zich bij het maken van een werk duidelijk heeft laten inspireren door de astronomie.

Over Roland Schimmel
Roland Schimmel (1954), kunstenaar en docent aan de Academie Minerva in Groningen, heeft in de afgelopen jaren een oeuvre opgebouwd dat bestaat uit schilderijen, monumentale muurschilderingen, installaties en video’s. Als kunstenaar doet hij natuurkundig en neurologisch onderzoek naar de oorsprong van beweging en de waarneming van licht. Schimmels kunst is altijd een fysieke belevenis: hij schildert bijvoorbeeld de ‘nabeelden’ die je krijgt als je in de zon kijkt: kleurvlekken en halo’s die nagloeien op het netvlies. Het gaat hem daarbij om de ervaring van ‘een enerverend gevoel van machteloosheid.’ Zwarte zonnen, zwarte gaten en eclipsen zijn een terugkerend element in Schimmels werk. In zijn recente muurschilderingen The Innocent Body (2014, Van Abbe Museum) en The Innocent Mind (2013, Dordtyard) manipuleert hij de perceptie van de kijkers, en speelt het zonlicht zelf een centrale rol.

Schimmel studeerde aan de kunstacademie in Arnhem, en doceerde onder meer aan de Gerrit Rietveldacademie, de Koninklijke Academie en de academies van Arnhem en Enschede. Sinds 1996 is hij als docent verbonden aan de Academie Minerva in Groningen. Hij exposeerde onder meer in museum Boijmans van Beuningen (2006), Culturgest, Porto (2007), het Stedelijk Museum, Amsterdam (2008) en het Van Abbemuseum (2012, 2014).

Prijsuitreiking en tentoonstelling
Roland Schimmel ontvangt de prijs op 11 september 2015 om 16.00 uur in de Oude Sterrewacht Leiden, Kaiserstraat 63 / Sterrenwachtlaan 11, Leiden. Daar is van 11 september tot 2 oktober een expositie gewijd aan zijn werk en dat van andere voor de Akademieprijs genomineerde kunstenaars.

Nederlandse Galerie Associatie

Nederlandse Galerie Associatie
Rhijngeesterstraatweg 179
2343 BW Oegstgeest

Contact