Lid worden

De NGA is er voor Nederlandse galeries. Professionele galeries die minimaal twee jaar een galerie hebben, minimaal zes beeldende kunsttentoonstellingen per jaar organiseren in een daarvoor uitgeruste ruimte en minimaal drie dagen per week open zijn, kunnen een aanvraag voor het lidmaatschap indienen. Voor professionele galeries die korter dan twee jaar bestaan, is er de mogelijkheid een aspirant-lidmaatschap aan te vragen.

Neem contact met ons op

Nieuws

Nieuws overzicht

Wetgeving WWFT

01.06.2023

Bijgaand twee recente handleidingen WWFT van de Belastingdienst/bureau toezicht Wwft:

- een voor verkopers van o.a. kunstvoorwerpen: op bladzijde 7 staat een stroomdiagram: er is onder andere (andere (subjectieve) indicator is bijvoorbeeld vermoeden van witwassen) bij verkopen van meer dan  € 20.000 (contant of giraal) meldingsplicht wanneer is voldaan aan objectieve indicatoren (uitgelegd in hoofdstuk 8: het bedrag van € 20.000 is zo'n indicator).

- een voor bemiddelaars bij de verkoop van oa kunstvoorwerpen: op bladzijde 6 staat een stroomdiagram: het grote verschil met verkopers van kunstvoorwerpen is nu dat onder andere (andere indicator is bijvoorbeeld vermoeden van witwassen) meldingsplicht ontstaat wanneer met meer dan € 20.000 contant geld wordt betaald: dat is een objectieve indicator zoals uitgelegd in weer Hoofdstuk 8.

De meeste galeries zullen vallen onder de richtlijnen voor bemiddelaars: zij zijn een instelling en moeten in ieder geval melden bij een vermoeden van witwassen of terrorisme (subjectieve indicator: klant documentatie is dus belangrijk). Daarnaast moeten ze ook melden bij een contante betaling aan de galerie van meer dan € 20.000 (maar dat zal zelden gebeuren).

De kunstenaars kwalificeren voor zover ik dat nu kan zien (niet uitgezocht) niet al instelling: ze zijn geen kunsthandelaren. 

Kortom dit raakt met name de secondary markt en veilinghuizen.

Er zitten sancties in de Wwft: dus het is wel opletten. 

leidraad wwft risicomatrix wwft